Popüler Yayınlar

13 Ocak 2013 Pazar

Küçük tabak kullan ayda 2 kilo ver!


Bir süredir obeziteyi önlemeye yönelik çalışmalar yapan Sağlık Bakanlığı, porsiyon küçültülmesini tavsiye ediyor.
Restoranlar da son zamanlarda küçük porsiyon taleplerine olumlu cevap veriyor. ‘Az kuru fasulye, az pilav’, ‘az güveç, az pilav’ gibi küçük porsiyon yemek isteyenlerin sayısı artıyor. Küçük porsiyonun doygunluk hissi verebilmesi için yemeklerin yavaş yenilmesi gerektiğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Esra Gültekin, yeme işlemini yavaşlatmak için ise küçük tabak ve küçük kaşık kullanmayı öneriyor. Gültekin, “Tüketilen besinlerin sadece porsiyonlarını küçülterek günlük yaklaşık 500 kilo-kalori daha az enerji alınabilir ve böylece 1 ayda 2 kg zayıflanabilmektedir.” diyor.
Lokmaları küçük miktarda alıp çiğneme süresini uzatmak, beyinde tokluk hissi uyandıran ghrelin hormonunun erken salgılanmasını ve erken doymayı sağlıyor. Gereğinden fazla porsiyonlar alındığında bir müddet sonra midede dolgunluk, karın şişliği ve ağırlaşma hissi oluştuğunu hatırlatan Gültekin, “Böyle olunca yediklerimizden aldığımız lezzet ortadan kalkar.” diyor. Porsiyonların miktarı küçüldüğü kadar, içeriğinin de protein, yağ ve karbonhidrat açısından dengeli olması gerektiğine işaret eden Gültekin, “Yağların sindirimi daha zor olduğu için doygunluk hissini harekete geçirmesi de daha geç oluyor. Benzer şekilde, şeker ağırlıklı porsiyonlarda ya da aralarda alınan çikolatalarda da tam tersi oluyor. Kan şekerinde hızlı yükselme kısa sürede doygunluk hissi verse de, bu yükselen şekeri regüle etmek için normalden vücut daha fazla insülin salgılıyor. Bu da kan şekerinde tekrar hızlı düşmeye yol açıyor. Yani kısa süre sonra tekrar açlık hissi başlıyor.” diyor.
http://www.zaman.com.tr/aile-saglik/kucuk-tabak-kullan-ayda-2-kilo-ver/2040096.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder