Popüler Yayınlar

19 Haziran 2013 Çarşamba

Su hafızayı güçlendiriyor

Aile dergisi Moral Dünyası’nın son sayısında Psikolog Ezgi Başaran, vitamin eksikliği, uykusuzluk ve aşırı yorgunluğun unutkanlığa neden olduğunu söylüyor.

Uzmanlar, haftada birkaç defa tekrarlayan ve bir aydan fazla süren unutkanlığın uzman kontrolü gerektirdiğini aktarıyor. Evde yapılabilecek bellek geliştirme egzersizleri, kitap okuma alışkanlığı ve okurken ayrıntıları hatırlamaya çalışmanın hatırlamayı kuvvetlendirdiği belirtiliyor. Yanlış beslenmenin de unutkanlığa neden olduğunu ifade eden Ezgi Başaran, şu tavsiyelerde bulunuyor: “Unutkanlık şikâyeti başladığında ilaçlardan önce iyi bir beslenme biçimi ile sorunun büyümesi önlenebilir. Beyni kuvvetlendiren, belleğe güç verecek yiyecekler ve içecekler tüketilmeli. Omega 3 içeren besinler, B ve B12 vitamini taşıyan yiyecekler, yumurta, karaciğer, havuç, yeşil çay ve su unutkanlık şikâyeti olan kişilerin yemesi gereken yiyeceklerin başında geliyor. Ayrıca ıspanak, elma, koyu çikolata, nar suyu, kepekli ürünler, ceviz, badem, yer fıstığı, susam, günde 2-3 kaşık yaban mersini tüketmek, antioksidan özellikli kiraz, çilek, böğürtlen yemek ve...

17 Haziran 2013 Pazartesi

Karpuzun bu faydasını biliyor muydunuz?

Yaz aylarında sıkça tüketilen karpuz un, yüksek tansiyon ve kalp krizini önlediği bildirildi. 

Batman Bölge Devlet Hastanesi Yöneticisi Opr. Dr. Adnan Tuna, karpuzun içindeki C vitamini ve antioksidan madde olan laykopen adlı maddenin insan vücuduna kanserojen etkisi yapan maddelere karşıkanser önleyici bir özelliği olduğunu söyledi. 

Opr. Dr. Tuna, "Karpuzun içerdiği yüksek potasyum nedeniyle kan dolaşımında bulunan sodyumun böbrek yoluyla atılmasını sağlayıp hem vücut kan basıncına olan faydası hem de böbreklerin daha iyi işlevsel hale gelmesini sağlayıp, kalbe olan yükü azaltıp kalp krizlerini yüksek tansiyonu önleme açısından da büyük önemi vardır. Özellikle diyet yapan vatandaşlar karpuz yerken peynirle yememeleri gerek, çünkü peynir karpuzla yendiği taktirde aşırı kilo yapar" diye konuştu. Tuna, "Karpuz çekirdeğini fazla tüketmemek gerekir aksi taktirde vücudun bazı organlarına zarar verebildiği gibi bağırsak tıkanmalarına da yol açabilir. Bunun için dikkat etmek gerekir" şeklinde konuştu.